[ Page principale | Commentaires | La Bible ]

 

EPISTOLA  ĪNTĪI

A  LUI  PAVEL  CĂTRE

TIMOTEI

 

1

 

1.           Pavel, apostol al lui Isus Hristos, prin porunca lui Dumnezeu, Mīntuitorul nostru, şi a Domnului Isus Hristos, nădejdea noastră,

2.           către Timotei, adevăratul meu copil īn credinţă: Har, īndurare şi pace dela Dumnezeu, Tatăl nostru, şi dela Hristos Isus, Domnul nostru!

3.           Dupăcum te-am rugat la plecarea mea īn Macedonia, să rămīi īn Efes, ca să porunceşti unora să nu īnveţe pe alţii altă īnvăţătură,

4.           şi să nu se ţină de basme şi de īnşirări de neamuri fără sfīrşit, cari dau naştere mai mult la certuri de vorbe, decīt fac să īnainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinţă, aşa fac şi acum.

5.           Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr'o inimă curată, dintr'un cuget bun, şi dintr'o credinţă neprefăcută.

6.           Unii, fiindcă s'au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s'au apucat de flecării.

7.           Ei vor să fie īnvăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc.

8.           Noi ştim că Legea este bună dacă cineva o īntrebuinţează bine,

9.           căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni,

10.         pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vīnzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strīmb, şi pentru orice este īmpotriva īnvăţăturii sănătoase: -

11.         potrivit cu Evanghelia slavei fericitului Dumnezeu care mi-a fost īncredinţată mie.

12.         Mulţămesc lui Hristos Isus, Domnul nostru, care m'a īntărit, că m'a socotit vrednic de īncredere, şi m'a pus īn slujba Lui,

13.         măcarcă mai īnainte eram un hulitor, un prigonitor şi batjocoritor. Dar am căpătat īndurare, pentrucă lucram din neştiinţă, īn necredinţă!

14.         Şi harul Domnului nostru s'a īnmulţit peste măsură de mult īmpreună cu credinţa şi cu dragostea care este īn Hristos Isus.

15.         O, adevărat şi cu totul vrednic de primit este cuvīntul, care zice: „Hristos Isus a venit īn lume ca să mīntuiască pe cei păcătoşi“, dintre cari cel dintīi sīnt eu.

16.         Dar am căpătat īndurare, pentruca Isus Hristos să-Şi arate īn mine, cel dintīi, toată īndelunga Lui răbdare, ca o pildă celor ce ar crede īn El, īn urmă, ca să capete viaţa vecinică.

17.         A Īmpăratului veciniciilor, a nemuritorului, nevăzutului şi singurului Dumnezeu, să fie cinstea şi slava īn vecii vecilor! Amin.

18.         Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei, după proorociile făcute mai īnainte despre tine, este ca, prin ele să te lupţi lupta cea bună,

19.         şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă.

20.         Din numărul lor sīnt Imeneu şi Alexandru, pe cari i-am dat pe mīna Satanei, ca să se īnveţe să nu hulească.

 

2

 

1.           Vă īndemn dar, īnainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţămiri pentru toţi oamenii,

2.           pentru īmpăraţi şi pentru toţi cei ce sīnt īnălţaţi īn dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă pacinică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea.

3.           Lucrul acesta este bun şi bine primit īnaintea lui Dumnezeu, Mīntuitorul nostru,

4.           care voieşte ca toţi oamenii să fie mīntuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.

5.           Căci este un singur Dumnezeu, şi este un singur mijlocitor īntre Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,

6.           care S'a dat pe Sine īnsuş, ca preţ de răscumpărare pentru toţi: faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenită,

7.           şi propovăduitorul şi apostolul lui am fost pus eu - spun adevărul īn Hristos, nu mint - ca să īnvăţ pe Neamuri credinţa şi adevărul.

8.           Vreau dar ca bărbaţii să se roage īn orice loc, şi să ridice spre cer mīni curate, fără mīnie şi fără īndoieli.

9.           Vreau, deasemenea, ca femeile să se roage īmbrăcate īn chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu īmpletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe,

10.         ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor cari spun că sīnt evlavioase.

11.         Femeia să īnveţe īn tăcere, cu toată supunerea.

12.         Femeii nu-i dau voie să īnveţe pe alţii, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea īn tăcere.

13.         Căci īntīi a fost īntocmit Adam, şi apoi Eva.

14.         Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s'a făcut vinovată de călcarea poruncii.

15.         Totuş ea va fi mīntuită prin naşterea de fii, dacă stăruiesc cu smerenie īn credinţă, īn dragoste şi īn sfinţenie.

 

3

 

1.           Adevărat este cuvīntul acesta: „Dacă rīvneşte cineva să fie episcop1 (1. Sau: privighetor.), doreşte un lucru bun

2.           Dar trebuie ca episcopul (Sau: privighetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, īnţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, īn stare să īnveţe pe alţii.

3.           Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de cīştig mīrşav, ci să fie blīnd, nu gīlcevitor, nu iubitor de bani;

4.           să-şi chivernisească bine casa, şi să-şi ţină copiii īn supunere cu toată cuviinţa.

5.           Căci dacă cineva nu ştie să-şi cīrmuiască bine casa lui, cum va īngriji de Biserica lui Dumnezeu?

6.           Să nu fie īntors la Dumnezeu de curīnd, ca nu cumva să se īngīmfe şi să cadă īn osīnda diavolului.

7.           Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, pentruca să nu ajungă de ocară, şi să cadă īn cursa diavolului.

8.           Diaconii, deasemenea, trebuie să fie cinstiţi, nu cu două feţe, nu băutori de mult vin, nu doritori de cīştig mīrşav:

9.           ci să păstreze taina credinţei īntr'un cuget curat.

10.         Trebuiesc cercetaţi īntīi, şi numai dacă sīnt fără prihană, să fie diaconi.

11.         Femeile, de asemenea, trebuie să fie cinstite, neclevetitoare, cumpătate, credincioase īn toate lucrurile.

12.         Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure neveste, şi să ştie să-şi cīrmuiască bine copiii şi casele lor.

13.         Pentrucă ceice slujesc bine ca diaconi, dobīndesc un loc de cinste şi o mare īndrăzneală īn credinţa care este īn Hristos Isus.

14.         Īţi scriu aceste lucruri cu nădejde că voi veni īn curīnd la tine.

15.         Dar dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi īn casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stīlpul şi temelia adevărului.

16.         Şi fără īndoială, mare este taina evlaviei...„Celce a fost arătat īn trup, a fost dovedit neprihănit īn Duhul, a fost văzut de īngeri, a fost propovăduit printre Neamuri, a fost crezut īn lume, a fost īnălţat īn slavă

 

4

 

1.           Dar Duhul spune lămurit că, īn vremile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri īnşelătoare şi de īnvăţăturile dracilor,

2.           abătuţi de făţărnicia unor oameni cari vorbesc minciuni, īnsemnaţi cu ferul roş īn īnsuş cugetul lor.

3.           Ei opresc căsătoria şi īntrebuinţarea bucatelor, pe cari Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţămiri de către ceice cred şi cunosc adevărul.

4.           Căci orice făptură a lui Dumnezeu este bună: şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţămiri;

5.           pentrucă este sfinţit prin Cuvīntul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.

6.           Dacă vei pune īn mintea fraţilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei şi ale bunei īnvăţături, pe care ai urmat-o pīnă acum.

7.           Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios.

8.           Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe cīnd evlavia este folositoare īn orice privinţă, īntrucīt ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare.

9.           Iată un cuvīnt adevărat şi cu totul vrednic de primit!

10.         Noi muncim, īn adevăr, şi ne luptăm, pentrucă ne-am pus nădejdea īn Dumnezeul cel viu, care este Mīntuitorul tuturor oamenilor, şi mai ales al celor credincioşi.

11.         Porunceşte, şi īnvaţă aceste lucruri.

12.         Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: īn vorbire, īn purtare, īn dragoste, īn credinţă, īn curăţie.

13.         Pīnă voi veni, ia seama bine la citire, la īndemnare, şi la īnvăţătura pe care o dai altora.

14.         Nu fi nepăsător de darul care este īn tine, care ţi-a fost dat prin proorocie, cu punerea mīnilor de către ceata presbiterilor (Sau: bătrīni.).

15.         Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, īndeletniceşte-te īn totul cu ele, pentruca īnaintarea ta să fie văzută de toţi.

16.         Fii cu luare aminte asupra ta īnsuţi şi asupra īnvăţăturii, pe care o dai altora: stăruieşte īn aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mīntui pe tine īnsuţi şi pe cei ce te ascultă.

 

5

 

1.           Nu mustra cu asprime pe un bătrīn, ci sfătuieşte-l ca pe un tată; pe tineri sfătuieşte-i ca pe nişte fraţi;

2.           pe femeile bătrīne, ca pe nişte mame; pe cele tinere, ca pe nişte surori, cu toată curăţia.

3.           Cinsteşte pe văduvele cari sīnt cu adevărat văduve.

4.           Dacă o văduvă are copii sau nepoţi dela copii, aceştia să se deprindă să fie evlavioşi īntīi faţă de cei din casa lor, şi să răsplătească ostenelile părinţilor, căci lucrul acesta este plăcut īnaintea lui Dumnezeu.

5.           Cea cu adevărat văduvă, care a rămas singură, şi-a pus nădejdea īn Dumnezeu, şi stăruieşte, zi şi noapte, īn cereri şi rugăciuni.

6.           Dar cea dedată la plăceri, măcar că trăieşte, este moartă.

7.           Porunceşte şi aceste lucruri, ca să fie fără vină.

8.           Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s'a lepădat de credinţă, şi este mai rău decīt un necredincios.

9.           O văduvă, ca să fie īnscrisă īn lista văduvelor, trebuie să n'aibă mai puţin de şaizeci de ani, să nu fi avut decīt un singur bărbat;

10.         să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeţi, să fi spălat picioarele sfinţilor, să fi ajutat pe cei nenorociţi, să fi dat ajutor la orice faptă bună.

11.         Dar pe văduvele tinere să nu le primeşti: pentrucă atunci cīnd le desparte pofta de Hristos, vor să se mărite din nou,

12.         şi se fac vinovate de faptul că īşi calcă credinţa dintīi.

13.         Totodată, se deprind să umble fără nici o treabă din casă īn casă; şi nu numai că sīnt leneşe, dar sīnt şi limbute şi iscoditoare, şi vorbesc ce nu trebuie vorbit.

14.         Vreau dar ca văduvele tinere să se mărite şi să aibă copii, să fie gospodine la casa lor, ca să nu dea protivnicului niciun prilej de ocară,

15.         căci unele s'au şi īntors să urmeze pe Satana.

16.         Dacă vreun credincios, fie bărbat, fie femeie, are văduve īn familie, să le ajute, şi să nu fie īmpovărată cu ele Biserica, pentru ca să poată veni īn ajutor celor cu adevărat văduve.

17.         Presbiterii (Sau: bătrīni.) cari cīrmuiesc bine, să fie īnvredniciţi de īndoită cinste, mai ales ceice se ostenesc cu propovăduirea şi cu īnvăţătura, pe care o dau altora.

18.         Căci Scriptura zice: „Să nu legi gura boului cīnd treieră bucate“; şi: „Vrednic este lucrătorul de plata lui

19.         Īmpotriva unui presbiter (Sau: bătrīni.) să nu primeşti īnvinuire de cīt din gura a doi sau trei martori.

20.         Pe cei ce păcătuiesc, mustră-i īnaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică.

21.         Te rog fierbinte, īnaintea lui Dumnezeu, īnaintea lui Hristos Isus şi īnaintea īngerilor aleşi, să păzeşti aceste lucruri, fără vreun gīnd mai dinainte, şi să nu faci nimic cu părtinire.

22.         Să nu-ţi pui mīnile peste nimeni cu grabă: şi să nu te faci părtaş păcatelor altora: pe tine īnsuţi păzeşte-te curat.

23.         Să nu mai bei numai apă, ci să iei şi cīte puţin vin, din pricina stomahului tău, şi din pricina deselor tale īmbolnăviri.

24.         Păcatele unor oameni sīnt cunoscute şi merg īnainte la judecată, iar ale altora vin pe urmă.

25.         Tot aşa şi faptele bune sīnt cunoscute: şi cele ce nu sīnt cunoscute, nu pot să rămīnă ascunse.

 

6

 

1.           Toţi cei ce sīnt supt jugul robiei, să socotească pe stăpīnii lor vrednici de toată cinstea, ca Numele lui Dumnezeu şi īnvăţătura să nu fie vorbite de rău.

2.           Iar cei ce au stăpīni credincioşi, să nu-i dispreţuiască, supt cuvīnt că sīnt „fraţi“, ci să le slujească şi mai bine, tocmai fiindcă cei ce se bucură de binefacerile slujbei lor, sīnt credincioşi şi prea iubiţi. Īnvaţă pe oameni aceste lucruri, şi spune-le apăsat.

3.           Dacă īnvaţă cineva pe oameni īnvăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de īnvăţătura care duce la evlavie,

4.           este plin de mīndrie, şi nu ştie nimic: ba īncă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din cari se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,

5.           zădarnicile ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi cari cred că evlavia este un izvor de cīştig. Fereşte-te de astfel de oameni.

6.           Negreşit, evlavia īnsoţită de mulţămire este un mare cīştig.

7.           Căci noi n'am adus nimic īn lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.

8.           Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne īmbrăcăm, ne va fi de ajuns.

9.           Cei ce vor să se īmbogăţească, dimpotrivă, cad īn ispită, īn laţ şi īn multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, cari cufundă pe oameni īn prăpăd, şi pierzare.

10.         Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat după ea, au rătăcit dela credinţă, şi s'au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.

11.         Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blīndeţa.

12.         Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa vecinică la care ai fost chemat, şi pentru care ai făcut aceea frumoasă mărturisire īnaintea multor marturi.

13.         Te īndemn, īnaintea lui Dumnezeu, care dă viaţă tuturor lucrurilor, şi īnaintea lui Hristos Isus, care a făcut acea frumoasă mărturisire īnaintea lui Pilat din Pont,

14.         să păzeşti porunca, fără prihană şi fără vină pīnă la arătarea Domnului nostru Isus Hristos,

15.         care va fi făcută la vremea ei de fericitul şi singurul Stăpīnitor, Īmpăratul īmpăraţilor şi Domnul domnilor,

16.         singurul care are nemurirea, care locuieşte īntr'o lumină, de care nu poţi să te apropii, pe care niciun om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea, şi care are cinstea şi puterea vecinică! Amin.

17.         Īndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se īngīmfe, şi să nu-şi pună nădejdea īn nişte bogăţii nestatornice, ci īn Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug, ca să ne bucurăm de ele.

18.         Īndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi īn fapte bune, să fie darnici, gata să simtă īmpreună cu alţii,

19.         aşa ca să-şi strīngă pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie pentru ca să apuce adevărata viaţă.

20.         Timotee, păzeşte ce ţi s'a īncredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de īmpotrivirile ştiinţei, pe nedrept numite astfel,

21.         pe care au mărturisit-o unii şi au rătăcit cu privire la credinţă.

              Harul să fie cu voi! Amin.